Najjednoduchší šport, s ktorým môže začať takmer každý, je jednoznačne beh. Beh je prirodzený pohyb, ku ktorému sme boli stvorení a na začiatok vám k nemu stačí len odhodlanie. Tí, ktorí majú s behom skúsenosti, vedia, že časom sa bez dobrých bežeckých topánok jednoducho nedá zaobísť. Nejde len o ten komfort, ktorý nám poskytujú počas náročného behu v rôznorodom teréne, dokonca ani o správne vetranie a minimalizovanie tvorby pľuzgierov či naozaj nízku váhu, ktorou sa môže pochváliť väčšina modelov. Bežecká obuv nás má v prvom rade chrániť pred vznikom nepríjemných zranení.




Zranenia pri behu sú pomerne časté

Aj napriek svojej jednoduchosti je beh športová aktivita, pri ktorej môže vzniknúť naozaj veľké množstvo zranení. Nemáme na mysli zranenia spôsobené pádom, prechladnutie po behu počas chladného počasia, ale ani boľavý malíček po zakopnutí. Pri behu totiž môže vzniknúť celý rad zranení, ktoré dokážu človeka poriadne potrápiť a dokonca ho vyradiť z tréningového režimu až na niekoľko dlhých mesiacov. Práve používanie kvalitnej bežeckej obuvi je jedným zo spôsobov, ako sa dá mnohým zraneniam vyhnúť. 


Plantárna fascitída

Plantárna fascitída je zápal šľachy, ktorá drží klenbu na spodnej časti nášho chodidla a prejavuje sa, podobne ako pätné ostrohy, ostrou bolesťou v oblasti päty. Na jej diagnostiku je potrebné navštíviť lekára, ktorý vylúči ostatné diagnózy, napríklad spomínané ostrohy. Plantárna fascitída vzniká z preťaženia, ktoré má na svedomí celý rad faktorov, najmä však používanie nesprávnej obuvi.


Zápal achilovky

Zápal achillovej šľachy je veľmi podobný plantárnej fascitíde. V tomto prípade však bolesť nie je koncentrovaná len v oblasti päty, no vyžaruje aj v oblasti achilovky až do lýtka. Za jej vznikom opäť stojí dlhodobé preťažovanie v podobe našľapovania alebo behania v nevhodnej obuvi.


Poranenie členkov/kolena

Existuje celá paleta rôznych zranení a defektov kĺbov, ktoré však vo väčšine prípadov majú jeden a ten istý zdroj – príliš veľké otrasy pri dopade nohy na tvrdý povrch. Napríklad cestná bežecká obuv je preto navrhnutá tak, aby lepšie tlmila nárazy a chránila vaše kĺby pred zbytočným poškodením. Pretrvávajúca bolesť kolien a členkov pri pravidelnom behaní znamená, že sú tieto kĺby preťažené a je len otázkou času, kedy sa táto bolesť zmení na seriózne zranenie vyžadujúce si diagnostiku a liečbu, či dokonca operáciu.


Natiahnutie šľachy/svalu

Viete, kedy najčastejšie dochádza k natiahnutiu nejakého svalu alebo šľachy? Nie je to z preťaženia, ale z prudkého a neočakávaného pohybu – napríklad pri pošmyknutí sa alebo doskočení na nerovný povrch, kedy pomocou reflexov rýchlo zareagujete a na krátku dobu natiahnete niektorú časť nohy. Práve terénna bežecká obuv je navrhnutá podobne, ako turistické topánky, ktoré majú tiež za úlohu podržať vašu nohu pevne aj pri dopade na nerovný povrch a zabrániť tak podvrtnutiu členka. Pri tom môže dôjsť napríklad aj k takzvanému výronu, čo už je však jedno z vážnejších zranení.


Bežecké topánky proti zraneniam

Nezabúdajte však, že okrem kvalitnej bežeckej obuvi sa na tvorbe zranenia pri behu podieľa aj celá ďalšia paleta rôznych činiteľov. Kvalitný strečing, rozcvička, správna technika behu, ale aj dostatočný čas na regeneráciu či znižovanie vašej hmotnosti sú tiež faktory, ktoré môžu prispieť k zníženiu rizika tvorby zranenia pri behu. Prečítajte si napríklad naše tipy ako začať behať, naučte sa vykonávať pred behom správny strečing, dôkladne sa rozcvičte pomocou bežeckej abecedy alebo si prečítajte, ako si vytvoriť bezpečný tréningový bežecký plán.