Prečo sa športovci musia tak často vysporiadať s množstvom bolestivých zranení, ktoré si v mnohých prípadoch vyžadujú dokonca aj liečbu pomocou chirurgického zákroku? Okrem nehôd, ktorým sa pri športoch niekedy jednoducho nedokážeme vyhnúť, je za to často zodpovedná aj nedostatočná fyzická príprava pred podaním extrémneho výkonu. Rovnako, ako auto so studeným motorom nevytáčame do vysokých otáčok, ani telo nemôže pracovať bez rizika bez adekvátnej prípravy. Takouto prípravou je práve strečing.


 


Čo je to strečing?

Strečing, z anglického stretching (v preklade naťahovanie) je technika na prípravu tela pred podaním fyzického výkonu. Prečo je vlastne dôležité vykonávať strečing? Studené a stuhnuté svaly sú oveľa náchylnejšie na natiahnutie či dokonca roztrhnutie. Strečing však nenaťahuje len svaly, ale aj šľachy, ktoré bývajú často skrátené z dôvodu zlej techniky napríklad pri fitness tréningu, pomôže vám rozhýbať kĺby a zahriať celé telo. 

 

Ako na správny strečing?

Ak by sme mali byť naozaj poctiví, správny strečing by mal trvať minimálne hodinu pred a hodinu po tréningu alebo športovom výkone. Na to v realite nikto nemá čas. Zostaňme tak pri tom, že strečingu by sme mali venovať aspoň 15 minút pred a m15 minút po tréningu. Do „strečingu“, respektíve príprave pred tréningom alebo zápasom je dobré zaradiť aj 5 minút kardia na rozpumpovanie srdca a zopár ľahkých cvikov na zahriatie svalstva.

 

Strečing pred behom

Strečing pred behom je mimoriadne dôležitý. Beh je dosť namáhavá fyzická aktivita, pri ktorej dochádza k množstvo zranení aj bez pádu či inej nehody. Výhodou však je, že strečing pred behom nemusí zahŕňať celé telo. Pokojne vám bude stačiť, ak si ponaťahujete spodnú časť tela. Konkrétne cviky a videá s návodmi ľahko nájdete napríklad na Youtube po zadaní hesla „stretching before running tutorial“. Pred zraneniami počas behu vás okrem strečingu dokáže ochrániť aj kvalitná bežecká obuv.

 

Strečing po behu

Ak ste strečing pred behom nepodcenili, pravdepodobne ste dorazili do pomyselného cieľa bez zranenia. Teraz je však čas povenovať sa strečingu aj po behu. Existuje však obrovský rozdiel medzi tým, ako strečing vykonávate pred behom a ako po ňom. Pred behom môžete pokojne dať svalom zabrať a poriadne ich natiahnuť. Po tréningu by však malo ísť skôr o akúsi formu regenerácie, ktorá má za úlohu uvoľniť svaly a šľachy, ktoré boli preťažované. Strečing nemusí obsahovať zahrievacie cviky, práve naopak. Treba ho vykonávať pomaly a opatrne. Strečing po behu by mal byť kompenzáciou pre tie časti pohybového aparátu, ktoré boli namáhané len jednosmerne (a vďaka tomu sú viac náchylné na kŕče).

 

Strečing aj počas restday

Strečing má jednu obrovskú výhodu. V prípade, že máte v tréningu zaradené takzvané odpočinkové dni, strečing si jednoducho dopriať môžete. Nielenže vám neuškodí, naopak vám pomôže so skoršou regeneráciou a prekonaním bolesti. Ak vás teda doslova trhá, že 2-3 dni do týždňa nemôžete cvičiť, strečing a ľahké kardio v podobe chôdze či bicykla si môžete pokojne dopriať bez rizika katabolického procesu vo vašich svaloch.

 

Pomôcky na strečing

Pri strečingu je možné využívať aj množstvo užitočných pomôcok. Posilňovacie stroje, doplnky a iné vybavenie vám pomôžu vykonávať strečing komfortnejšie. Absolútnym základom pri strečingu by mala byť karimatka, aby ste mohli vykonávať aj cviky na zemi bez úderov kĺbov o tvrdú podlahu. Rôzne naťahovacie gumy, závažia, ale napríklad aj taký stôl v kombinácii s kettlebellom vám pomôžu ponaťahovať si celé telo. Výbornou pomôckou na strečing sú rebriny alebo aj obyčajná hrazda.