Ak ste začali čítať tento článok, pravdepodobne ste sa rozhodli, že chcete začať behať. Existuje celý rad dôvodov, pre ktoré je beh tak obľúbený medzi miliónmi športovcov. Beh je vynikajúci kardio tréning, zlepší vašu kondičku, vyformuje vám postavu, ale aj pomôže zhodiť prebytočné kilá. Najdôležitejšie však je, aby vám pravidelný beh robil radosť. Ako teda začať s behom?




Ako začať behať?

Ako pri každej činnosti, aj pri behu sa treba jednoducho zdvihnúť z gauča, vyjsť von a začať makať. Veľa ľudí sa hanbí behať vonku a nie je pre nich komfortné, keď ich pri takomto cvičení vidia iní ľudia. Buďte si však istí, že každému okoloidúcemu ste ukradnutí rovnako, ako ďalší bežci, cyklisti, či iní outdooroví športovci. Ak máte predsa len problém s behom napríklad v meste, behajte na menej frekventovaných miestach, v prírode, či po západe Slnka. Ak nemáte v mieste bydliska dostatočné verejné osvetlenie, nezabudnite na nejaké reflexné prvky, ideálne aj na ručné svietidlo alebo čelovku. Bezpečnosť je na prvom mieste a nejeden raz sa stalo, že bežca v tmavom oblečení zachytilo auto.


Bežecké topánky a ďalšie potrebné vybavenie

Behať môžete na boso, v teniskách, v gumákoch, ale pokojne aj v lakovkách. Nič z toho však nebude práve komfortné. Beh na boso odporúča množstvo lekárov ako najzdravší variant, museli by ste však počítať s postupným otužovaním a spevnením vašich chodidiel. Rovnako aj technika behu na boso je úplne iná, ako pri behu v topánkach. Dobrá bežecká obuv je absolútny základ. Hodiť sa vám môže aj funkčné bežecké oblečenie, ktoré dobre odvádza pot, držiak na telefón na rameno, čiapka či slnečné okuliare a ďalšie užitočné doplnky pre bežcov. Žiadne špeciálne vybavenie však nepotrebujete.


Správna technika behu

Existuje obrovské množstvo techník behu. Predtým, než začnete aktívne behať, poproste niekoho z vášho okolia, kto behu rozumie, aby vás behať naučil. Nesprávnym ukladaním nôh, dopadmi na tvrdý povrch a ďalšími chybami si môžete spôsobiť nepríjemné zranenia kĺbov a svalov, ktoré vám zabránia v ďalšom behu. Ak trpíte nadváhou, beh sa vôbec neodporúča, pretože vaše kĺby pri každom dopade na nohu neskutočne trpia. Pri nesprávnom behu okrem iného miniete aj viac energie, bežíte pomalšie a zabehnete menšiu vzdialenosť.


Intenzita tréningu a štýl behu

Ako často by ste mali behať? Zo začiatku musíte v prvom rade počúvať svoje telo. Ak zvládate trénovať 5-krát do týždňa, je to super. Ak potrebujete po každom behu 2 dni oddych, nič zlé na tom nie je. Dĺžku trasy, ale aj rýchlosť behu si musíte tiež prispôsobiť. Ak ste nikdy nebehali, prvé dni vám bude bohato stačiť kilometer ľahkým tempom, ktorý zvládnete pod 8 minút. Postupne si môžete dĺžku trasy aj intenzitu pridávať. Niektorí ľudia dávajú pred 5-kilometrovým behom prednosť radšej krátkym šprintom. Napríklad 5 šprintov na 100 metrov vo vysokej intenzite, pri ktorých spália rovnaké množstvo kalórií.


Voľba trasy

Ak sa to dá, vyhnite sa asfaltu a betónu. Aj vo veľkých mestách sa dajú nájsť rôzne parky, nespevnené poľné cesty či kus prírody za mestom, kde si môžete v pohode zabehať. Vaše kĺby dostávajú najviac na frak práve na tvrdých povrchoch. Vykompenzovať to však dokážu práve kvalitné bežecké tenisky s dostatočne hrubou podrážkou.


Pozor na zranenia

Ak sa po každom behu ozve svalovica, je to v poriadku. Ak sa však začnú ozývať rôzne neidentifikovateľné bolesti, prestaňte behať. Po odznení bolestí skúste zmeniť techniku. Ak bolesti pretrvávajú, neváhajte a čím skôr navštívte lekára. 


Bežecké aplikácie pre dodatočnú motiváciu

Každému začínajúcemu bežcovi odporúčame nainštalovať si do smartfónu bežeckú aplikáciu na tracking športových aktivít. Na začiatok k tomu nepotrebujete ani športové hodinky, postačí vám GPS v telefóne. Keď uvidíte v aplikácii svoj pokrok, prejdené vzdialenosti či spálené kalórie, bude vás to motivovať k ďalšiemu behu. V závislosti od výberu aplikácie si môžete prezrieť aj prejdené trasy priamo na mapách.


Hudba počas behu

Obľúbená hudba vám dokáže nielen zlepšiť náladu, ale aj zvýšiť výkonnosť. Samozrejme, zvoľte skôr rytmické skladby, ktoré budú vhodné na športovú aktivitu. V rámci rôznych streamovacích aplikácií nájdete na behanie a workout množstvo vhodných playlistov.