Množstvo ľudí hľadá informácie o tom, ako zhodiť prebytočné kilá. Iní by zase chceli nabrať o pár kíl viac. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako doviesť vaše snaženie o vyššiu váhu alebo väčší svalový objem do konca rýchlo a efektívne na základe princípov, ktoré sa nedajú oklamať.

 

 

Ako pribrať na váhe?

Priberanie je postavené na rovnakom pilieri, ako chudnutie. Ak chcete pribrať, potrebujete prijať viac energie, než vaše telo dokáže minúť. Túto prebytočnú energiu si telo uloží v podobe tukov do svojich zásob. Najviac kalórií majú jedlá s vysokým obsahom sacharidov. Prijaté cukry dokáže telo veľmi jednoducho premeniť na energiu, ale aj na spomínané tukové zásoby.

 

Chcete pribrať tuk alebo svaly?

Ak chcete pribrať svaly, je to trochu komplikovanejšie a rozhodne vám nebude stačiť len zvýšený príjem energie. Je to však základ, na ktorom môžete stavať. Vyšší príjem energie je nevyhnutnou zásobárňou pre tréning, ktorý je hlavným determinantom objemu vašich svalov. Pravidelným tréningom spálite obrovské množstvo energie, ktoré musíte, samozrejme, aj doplniť.

 

Metabolizmus niekedy neoklamete

Niekedy dokážu hormóny spraviť viac, než tréning a dobrá strava. Poznajú to aj ženy vo vyššom veku, ktoré doslova „priberú aj z vody“, ale napríklad aj chlapci v puberte, ktorí môžu konzumovať kilá mäsa a športovať od rána do večera, no svaly stále nie a nie rásť. Ak je práve toto váš prípad, nezúfajte. Aj chlapčenská atletická postava sa po skončení puberty raz-dva zmení na chlapskú.

 

Stimulácia svalstva

Ako sme už písali vyššie, základným stavebným pilierom pre rast svalstva je ich stimulácia zaťažením = tréningom. Sval, od ktorého chceme, aby podrástol, musíme zaťažiť a unaviť. Medzi najlepšie športy pre budovanie svalstva patria rôzne variácie kulturistiky a fitness. Zdvíhanie ťažkých činiek, ale aj cvičenie na posilňovacích strojoch či workout s vlastnou váhou sú najrýchlejšou cestou k získaniu pevných svalov. V jednoduchosti je možné povedať, že sval je potrebné stimulovať väčšou váhou a nižším počtom opakovaní. 5 drepov s činkou na chrbte je teda viac, ako 20 drepov s vlastnou váhou.

 

Príjem bielkovín

Aby nám následne unavený sval nechradol a nezmenšil sa, je potrebné dopriať mu 2 veci. Tou prvou je čas na regeneráciu (ktorá trvá spravidla 1 až 2 dni v závislosti od náročnosti predchádzajúceho tréningu, a doplnením dostatočného množstva živín – v tomto prípade dôležitých aminokyselín, vitamínov, minerálov a najmä bielkovín z kvalitného zdroja – či už živočíšneho alebo rastlinného. O príjme bielkovín v závislosti od telesnej váhy a tréningu si povieme zase v budúcom článku.