Slovné spojenie kondičný tréning sa väčšine ľudí spája len s určitými druhmi športov. Pravdou však je, že získanie a udržiavanie dobrej kondície je vhodné nielen pre všetky športy, ale aj v živote nešportovca. Ak patríte medzi ľudí, ktorí nikdy nenašli záľubu alebo naplnenie v akejkoľvek forme pohybu, práve nejaká, aj keď úplne jednoduchá forma pravidelného kondičného tréningu by sa mala stať súčasťou vášho života. O tom, ako môže kondičný tréning vyzerať, si prečítajte v nasledujúcom článku.


Kondičný tréning v kocke

Kondičný tréning má už podľa svojho názvu za úlohu zvýšiť vašu kondíciu, aby ste dokázali konkrétny šport, fyzickú aktivitu, ale aj akýkoľvek pohyb vykonávať dlhšie, s nižšou tepovou frekvenciou, s menšou námahou, väčšou efektivitou/silou/rýchlosťou pri spálení menšieho množstva energie, pričom zároveň znížite čas potrebný na regeneráciu. Športovec s dobrou kondíciou zabehne maratón a na druhý deň ani nevie, že niekde bol. Naopak, bez kondície by ste aj po kilometrovom behu ešte niekoľko dní cítili celé telo. So zvýšením kondície vám môže pomôcť aj úprava stravy, zníženie hmotnosti, či skoncovanie so zlozvykmi ako je fajčenie alebo pitie alkoholu. Kondičný tréning je však zároveň skvelým spôsobom, ako spáliť prebytočné kalórie uložené v našich tukových zásobách. 


Účelový kondičný tréning

Kondičný tréning zameraný na zvýšenie kondície pre konkrétny šport môže mať rôzne podoby. Napríklad spomínaní vytrvalostný bežci potrebujú kondíciu na miernu záťaž, ktorú vykonávajú aj niekoľko hodín. Hokejisti naopak potrebujú kondíciu na veľmi intenzívnu záťaž, ktorú absolvujú vždy po niekoľko minút medzi striedaním. Každý kondičný tréning má svoje špecifiká a mal by ho navrhovať tréner pre konkrétne potreby športovca. Všetky kondičné tréningy však majú spoločné to, že sa vykonávajú pri zvýšenej tepovej frekvencii (o ktorej sme písali v predchádzajúcom článku) vďaka čomu si telo postupne zvyká na zvýšenú záťaž a tá sa pre neho časom stáva prirodzená.


Kondičný tréning pre futbalistov

Asi by sme nenašli väčších odborníkov na kondičný tréning. Pri futbale trvá hra štandardne minimálne 90 minút, počas ktorých (na rozdiel od hokeja) hráči príliš nestriedajú. Ide o relatívne dlhý čas, počas ktorého musia hráči podávať výkon, ktorý sa navyše v priebehu hry pohybuje väčšinu času vo vysokej intenzite (keď nepočítame brankára). Vydržať 90 minút behať, počas ktorých navyše hráči zažívajú aj šprinty a musia stále technicky pracovať, je náročné. Práve preto je kondičný tréning neodmysliteľnou súčasťou takmer každého futbalového tréningu. Zahŕňa najmä rôzne varianty behu, ale aj silové cviky či výbušné varianty s náhlym zvýšením frekvencie.


Kondičný tréning pre ženy

Kondičný tréning pre ženy a mužov nemá žiadne principiálne rozdiely. Avšak, ak ženy vyhľadávajú kondičný tréning, najčastejšie sa stretnú s rôznymi formami aerobiku, skupinových cvičení, tabatou alebo cvičeniami na kardio strojoch. Výhodou kondičného tréningu je, že sa dá vykonávať v podstate denne, vďaka čomu máte stále dostatok pohybu. Vždy si viete upraviť jeho dĺžku a intenzitu.


Kondičný tréning pre deti

Ku kondičnému tréningu detí treba pristupovať opatrne a individuálne. Detské telo nie je zvyknuté a prispôsobené na extrémnu záťaž a oveľa ľahšie skolabuje, čo môže mať za následok v lepšom prípade strach a nechuť k ďalšiemu športovaniu. Deti by napriek tomu mali športovať pokojne aj každý deň – aj keď len prostredníctvom ľahších pohybových aktivít, ako je napríklad bedminton alebo pohodová jazda na bicykli. Nedostatok pohybu je najväčšou epidémiou posledných generácií.


Kondičný tréningový plán

Dobrý tréning na kondíciu vám vypracuje každý lepší športový tréner. Ak však chcete začať so zvyšovaním kondície v podstate hneď, zaraďte do svojho každodenného programu prechádzku. Na svete neexistuje lepší, prirodzenejší, lacnejší a efektívnejší spôsob pre zvyšovanie kondície a spaľovanie tukov, ako je chôdza. Opäť si môžete vyberať rôzne náročné a dlhé trasy či rôznu rýchlosť chôdze. Každý deň by ste si však mali nájsť čas aspoň na hodinu kráčania.


Silovo-kondičný tréning

Kondičný tréning sa často spája aj s tým silovým. Silovo-kondičný tréning si berie z oboch typov tréningu nejaké prvky. Spravidla ide o silové cvičenia, ktoré sa však vykonávajú pri vyššej intenzite – napríklad s menšou váhou, ale s väčším počtom opakovaní. 


Kondičný tréning na doma s vlastnou váhou

Kondičný alebo silovo-kondičný tréning zvládnete aj doma s vlastnou váhou, dokonca aj pred televízorom. Opäť vám s tým pomôže ten najjednoduchší, no zároveň najkomplexnejší cvik a pohyb – obyčajný drep. Spojiť ho môžete aj s ďalšími cvikmi s vlastnou váhou či s náročnejšou kalistenikou. Spravte si každý deň napríklad 300 drepov a po pár týždňoch začnite toto číslo zvyšovať alebo zvyšujte náročnosť. Nárast v kondícii pocítite takmer okamžite.