Nedávno sme na našom blogu publikovali článok o najčastejších zraneniach bežcov a rozhodli sme sa túto tému rozšíriť o ďalšie typy zranení, ktoré sa pri rôznych športoch objavujú naozaj na pravidelnej báze. Cieľom týchto článkov je aspoň malým dielom pomôcť k prevencií týchto zranení a edukovať najmä začínajúcich športovcov o rizikách, ktoré so sebou športové aktivity nesú a ako sa im vyhnúť. V nultom diely sme sa venovali behu a v dnešnom sa pozrieme na všeobecné zranenia, ktoré sa môžu prihodiť pri každom športe. V nasledujúcich dieloch sa hlbšie povenujeme konkrétnym športom, ale aj častiam tela a jednotlivým skupinám zranení.




Zranenia pri športe

Obľúbená hláška „športom k trvalej invalidite“ sa nejeden raz naozaj zakladá na pravde. Množstvo ľudí tak v obavách pred zranením zo svojho života šport radšej vylúči. V skutočnosti sa dá však väčšine zranení predchádzať, a to nielen prevenciou a dodržiavaním bezpečnostných pokynov, ale aj správnou rozcvičkou alebo technikou vykonávania cvikov. 


Zranenia spôsobené absenciou ochranných pomôcok a ignoráciou pravidiel

Pomerne veľkú skupinu zranení tvoria tie, ktorým sa dá ľahko zabrániť správnou prevenciou. Pod prevenciou si môžete predstaviť najmä používanie ochranných pomôcok, ako sú futbalové chrániče, volejbalové chrániče, prilby pre cyklistov, brankárske rukavice ale aj suspenzory. Druhým výrazným faktorom prevencie je dodržiavanie bezpečnostných pravidiel pri používaní športového vybavenia, a to napríklad kontrola všetkých skrutiek pred jazdou na bicykli, ale aj správne používanie fitness strojov a závaží, nevešanie sa na basketbalový kôš a absencia iných činností, ktoré by mohli vyústiť do pádu ťažkého vybavenia na športovca. 


Zlomeniny, pomliaždeniny

Drobné aj vážnejšie zlomeniny, pomliaždeniny a ďalšie zranenia spôsobené prevažne úderom sú súčasťou každého športu vrátane šachu, kde si môže hráč pri údere po stole ľahko vylepšiť zopár prstov. Tento typ zranení nedokážete spoľahlivo sami diagnostikovať ani vyliečiť. Ak máte čo i len malé podozrenie na zlomeninu, prípadne silný úder smeroval na hlavu, okamžite vyhľadajte zdravotníka prítomného na športovom podujatí, prípadne privolajte lekársku pomoc. Tá je dôležitá najmä v prípade, ak ide o otvorenú zlomeninu alebo športovec stráca vedomie či po údere do hlavy zvracia. 


Zranenia spôsobené pretrénovaním

Veľkú skupinu zranení tvoria aj zranenia z pretrénovania. To sa rozhodne netýka len svalov a zápalov s horúčkou, ktoré vás môžu na niekoľko dní vyradiť z tréningu. Pretrénovať, a teda najčastejšie vytvoriť zápal, dokážete aj v šľache, v kĺboch a v iných častiach pohybového aparátu. Stretnúť sa môžete aj s únavovými zlomeninami – častou je napríklad prasknutie pätnej kosti u bežcov. Najlepšou ochranou pred takýmto typom zranení je jednoznačne vytvorenie rozumného tréningového plánu a jeho dodržiavanie. Už častá svalovica je prvou výstražnou kontrolkou, že pravdepodobne trénujete priveľa.


Absencia rozcvičky a zranenia

Menej závažné zranenia vznikajú najmä pri športovaní bez adekvátnej rozcvičky a tréningu, obzvlášť v chladnom počasí. Ide o rôzne natiahnuté svaly alebo šľachy, ktoré si na preliečenie vyžadujú niekoľko dní v pokoji v kombinácii s nejakým hrejivým gélom. Stuhnuté tkanivá vám okrem zranení môžu vniesť do života aj nepríjemné svalové kŕče, proti ktorým sa dá najúčinnejšie bojovať suplementáciou magnézia. 


Nesprávna technika a zranenia

Poslednou veľkou skupinou zranení vznikajúcich pri športe sú zranenia spôsobené nesprávnou technikou. Pri cvičení s vysokými váhami, najmä cviky ako je mŕtvy ťah, drep či benchpress, ale aj pri behu, plávaní, skákaní a iných komplexných pohyboch je správna technika na úplne prvom mieste. Vďaka nej sa dokážete v drvivej väčšine prípadov vyhnúť aj týmto zraneniam.