Slovensko je krajina, kde nie je núdza o turistické trasy akejkoľvek náročnosti. Či máte chuť na vychádzku po spevnených trasách a po rovinke alebo naopak na dobrodružstvo v divočine s veľkým prevýšením, v každom regióne Slovenska si prídete na svoje. Trávenie voľného času touto formou je u nás obľúbené po celé generácie. Aby sme si však turistiku užili na 100 %, je potrebné dodržať množstvo pravidiel. Okrem bezpečného pohybu, dodržiavania pravidiel a slušného správania v prírode treba myslieť aj na správny výber oblečenia. S tým vám dnes poradíme.


Čo musí spĺňať oblečenie na turistiku?

Oblečenie na turistiku by malo spĺňať najmä dva hlavné parametre. Musíte sa v ňom cítiť maximálne komfortne (nesmie vás obmedzovať v pohybe, nemalo by byť príliš ťažké a podobne), no zároveň musí byť dostatočne odolné. Moderné materiály našťastie dovoľujú tieto požiadavky bez problémov skombinovať. Výber oblečenia je v konečnom dôsledku ovplyvnený aj dizajnom jednotlivých kúskov či obstarávacou cenou. Je však dôležité poznamenať, že na to, aby ste mohli začať chodiť do prírody, nepotrebujete žiadne špeciálne oblečenie. Turistické oblečenie však skôr či neskôr oceníte najmä pri náročnejšom teréne a dlhších trasách. 


Outfit na turistiku podľa počasia

Skôr, než sa vrhneme na špeciálne oblečenie na turistiku, v skratke si preberieme, aký je rozdiel medzi obliekaním sa do mesta a na turistiku. Nemusíme zbytočne strácať čas tým, aby sme vysvetľovali, že v lete sa oblečieme ľahko a v zime teplo. Skúsení turisti napríklad odporúčajú celoročne nosiť dlhé nohavice a vždy mať v batohu pripravenú aspoň ľahkú nepremokavú bundu a áno, aj v strede leta. Počasie na horách je premenlivé a 35-stupňové horúčavy sa dokážu mihnutím oka zmeniť na búrku so silným vetrom a krúpami. Dlhé turistické nohavice vám navyše pomôžu chrániť sa aj pred útokom kliešťov a pri prípadnom páde lepšie ochránia kožu pred odreninami.


Materiály oblečenia do prírody

Ultralight turisti by si na seba pravdepodobne nikdy nevzali bavlnené tričko, pretože tento materiál je prirodzene savý a pri potení zvyšuje svoju hmotnosť. Avšak, syntetické materiály síce nesajú, no ak si nekúpite naozaj kvalitný kúsok, ľahko sa pod nimi zaparíte a aj v tých najkvalitnejších syntetických tričkách budete jednoducho po celodennej turistike smrdieť. To, či si vyberiete syntetické/nesavé alebo prírodné/savé materiály závisí čisto od vašich očakávaní a preferencií. Odporúčame však jednotlivé materiály skombinovať. Napríklad tričko a spodná bielizeň (vrátane ponožiek) by mali sať pot a dovoliť pokožke dýchať. Naopak, bunda alebo nohavice môžu byť pokojne vyrobené z moderných a odolných rip-stop tkanín, ktoré nielen že neprepustia vodu, ale sú takmer nezničiteľné.  


Vrstvy oblečenia majú svoj význam

Vrstvenie oblečenia má pri túrach v prírode dôležitú úlohu. Typickým príkladom je napríklad spomínaná kombinácia materiálov. Pri výlete počas zimných mesiacov môžu vrstvy oblečenia vrchnej časti tela vyzerať napríklad nasledovne.


Základ bude tvoriť funkčné bavlnené tielko. Naň môžete umiestniť termotričko s dlhým rukávom. V strede celého setupu nájdeme hrejivú mikinu alebo sveter, ktoré nám pomôžu vytvoriť hlavnú izolačnú vrstvu. Na vrch zvolíme turistickú bundu, ktorá sa sama skladá z niekoľkých vrstiev. Najbližšie k nášmu telu nájdeme takzvaný mesh – teda sieťovinu, ktorá uľahčuje prúdenie vzduchu. Na nej hlavnú izolačnú vrstvu (fleec, vlnu, umelé vlákno). Vrchnú vrstvu bundy bude tvoriť nepremokavý syntetický materiál, ktorý vás udrží v suchu v prípade dažďa. 


Obuv, doplnky a vybavenie na turistiku ako samostatná kapitola

Okrem kvalitného a dobre navrstveného oblečenia si na turistike neporadíte ani bez bezpečnej terénnej obuvi (v kombinácii so športovými ponožkami, ale ani bez outdoorových doplnkov na ochranu hlavy, zraku, rúk, či rôzneho vybavenia v podobe turistických palíc a iných pomôcok pre pohyb). Týmto témam sa však budeme venovať až v ďalších článkoch.