Ak sa akémukoľvek športu venujete už dlhodobo a aktívne, určite ste sa už stretli s dvoma situáciami. Tou prvou je, že telo si už tréning vyslovene pýta, a napríklad počas práce sa prichytíte, že rozmýšľate nad cvičením alebo zápasom. Tou druhou je, že vás aj menšia choroba či zranenie vyradia na niekoľko týždňov z vašej cvičebnej rutiny. Dnes sa pozrieme na to, kedy a ako sa do nej bezpečne a pomaly vrátiť.ň




Športovanie po chorobe

Medzi mnohými športovcami, a to najmä z oblasti fitness a kulturistiky, platí nepísané pravidlo, že návrat k plnohodnotnému tréningu by mal trvať minimálne rovnako dlho, ako trvala samotná prestávka spôsobená chorobou. Ak ste teda napríklad kvôli prechladnutiu necvičili 10 dní (a verte, že ste urobili dobre), ďalších 10 dní by ste mali postupne zvyšovať intenzitu vašich tréningov, až kým sa nedostanete na rovnakú náročnosť ako pred chorobou.


Môžeme športovať počas choroby alebo zranenia?

Neodporúčame to. Z iných zdrojov sa možno dočítate, že ak máte symptómy len od krku hore (bolesť hlavy, upchatý nos a nádcha, bolesť hrdla či ucha), tak to je v poriadku a môžete cvičiť. Pri naozaj upchatom nose a bolesti hlavy sa však človek často nedokáže ani komfortne predkloniť a napríklad sa prezuť. Viete si predstaviť v takomto stave robiť napríklad len obyčajné sed-ľahy? Druhým aspektom je, že tieto príznaky môžu byť začiatkom väčšej choroby, napríklad chrípky, a vy športom telo ešte viac oslabíte. V neposlednom rade platí, že ak hrávate napríklad futbal, futsal, volejbal, basketbal alebo iný kolektívny šport, môžete vedome nakaziť všetkých vašich spoluhráčov, trénera, a na zápasoch aj súperov alebo divákov.


Na čo si dať pozor pri prvom tréningu

Po návrate do tréningovej rutiny začnite zľahka. Napríklad po spomínanej krátkej 10-dňovej pauze by bol človek možno ešte viac oddýchnutý a dokázal by podať lepší výkon, no keďže je pauza spôsobená chorobou, telo je ešte stále trochu oslabené a netreba ho hneď zaťažiť na 100 %. To môže totiž často viac k návratu choroby, ktorá ešte stále niekde v tele drieme a vo vyčerpanom tele opäť znova ľahko prepukne.


Tréning je pre telo stres

Šport a všeobecne pohyb je pre naše zdravie rovnako dôležitý, ako vyvážená strava, vyhýbanie sa alkoholu a tabaku, kvalitný spánok a príjem dostatočného množstva tekutín. Intenzívny tréning je však na rozdiel od ľahkej až stredne ťažkej manuálnej práce, chôdze a iných bežných pohybových aktivít naozajstný stres pre celé naše telo a svaly. Vznikajú v ňom rôzne zápalové procesy, po ktorých sa telo musí zregenerovať. Táto funkcia regenerácie je počas choroby totálne oslabená a aj po samotnej chorobe chvíľu trvá, kým sa telo ako „opäť naučí“ napríklad opravovať svalové tkanivá, aby vám mohli svaly po doplnení bielkovín rásť. 


Cvičenie po chorobe pri užívaní liekov

Ak už vám príznaky choroby ustúpili a cítite sa dobre, no stále napríklad užívate antibiotiká alebo iné silné lieky, snažte sa ešte s tréningom počkať, až kým ich nedoberiete. Tréning sa odporúča vynechať napríklad aj jeden deň po silnejších žalúdočných problémoch a iných tých menších jednodňových „chorôbkach“, pri ktorých ste siahli po nejakých silnejších liekoch na ich potlačenie. 


Cvičenie pri a po zranení

Športovanie so zranením je vždy individuálne a mení sa prípad od prípadu. Niekto si povie, že ak má napríklad zlomenú nohu, bez problémov môže robiť bicepsové zdvihy s jednoručkami alebo benchpress. Na jednej strane áno, vrchu tela nič nie je, no na druhej strane, zlomenina je tiež ťažký úraz, počas ktorého telo využije veľa energie a živín na opravu kosti. Ak ho navyše oslabíte cvičením, ľahko vás dostane aj nejaké to malé prechladnutie. Vždy teda k cvičeniu pristupujte s rozvahou.