Leto sa blíži a na našich postavách sa v mnohých prípadoch podpísal dlhý zimný lockdown. Stále však nie je neskoro, do plavkovej sezóny na (snáď otvorených) kúpaliskách ešte nejaký ten mesiac alebo dva zostáva. V dnešnom článku sa spoločne pozrieme na 5 cvikov, ktoré vám pomôžu vyformovať vaše boky.

 

 

Cvičenie na boky

Pretekárske brucho a boky nie sú snom žiadneho muža ani ženy. Je však nevyhnutné upozorniť, že žiadny cvik vám nepomôže zhodiť prebytočný pretekajúci tuk z konkrétnej časti tela. Všetky cviky len míňajú vašu energiu, vďaka čomu telo spaľuje tukové zásoby rovnomerne po celom tele. Jednotlivé partie však viete vyformovať a spevniť. Ak je vašim cieľom schudnúť a zároveň vyformovať boky, nasledujúce cviky vám v tom pomôžu. Vždy však musí byť výdaj energie väčší, ako príjem.

Drep ako kráľ cvikov

Drep je naozaj kráľom cvikov. Formujete pri ňom celé nohy, zadok, brucho aj boky. Ak si vezmete do rúk nejaké fitness náradie, ako napríklad kettlebell alebo iné závažie, budú oveľa efektívnejšie. Drepy sa dajú robiť v rôznych variáciách, ako drepy na jednej nohe, výpady alebo sissy squats.

 

Kliky vyformujú boky

Trochu sa to aj rýmuje, takže to musí byť pravda. Pri klikoch je opäť v záťaži na celé telo a rovnako ako pri drepoch, aj tu zapájate veľké svalové skupiny, takže spaľovanie tukov je naozaj efektívne.

 

Plank pre „lenivých“

Plank rozhodne nie je jednoduchý cvik, ale nemusíte sa pri ňom hýbať. Statické cviky vytvárajú pnutie v rôznych svalových partiách, čím ich pomáhajú formovať. Pri planku zapájate takmer rovnaké svalové partie, ako aj pri klikoch. Opäť môžete experimentovať s rôznymi druhmi planku, ako napríklad side-plank.

 

Šprint pre spaľovanie tukov

100-metrový šprint vám pomôže spáliť oveľa viac energie, ako kilometrový pomalý beh. Toto už je dávno preukázané. Vyskúšajte zaradiť šprinty do vášho tréningu alebo nimi rovno nahraďte večerné behy na 5 km. Uvidíte, že kilá pôjdu dolu raz-dva.

 

Hrazda je najväčší pomocník

Na posilňovacej hrazde sa dá robiť extrémne množstvo cvikov na posilňovanie bokov. Všetky budete vykonávať vo vise na rukách, čím pomôžete aj vašej chrbtici. Už aj samotný vis je náročný stacionárny cvik podobne, ako aj plank. Z iných cvikov môžeme spomenúť napríklad dvíhanie kolien alebo prekopávanie celých nôh.