V dnešnej dobe by ste už len márne hľadali nejakého športovca, ale aj obyčajného „civilistu“ bez nejakého toho smart zariadenia. Najčastejšie si ľudia vyberajú rôzne smart náramky a hodinky, ktoré okrem množstvo funkcií ponúkajú aj naozaj atraktívny vzhľad a plnia hlavne akúsi úlohu módneho doplnku. Ak ešte takéto zariadenie na svojom zápästí nemáte a neviete, čo si vybrať z tých stoviek možností, ktoré sú v ponukách športových a elektro obchodov, prichystali sme si pre vás krátkeho sprievodcu, ktorý vám s výberom pomôže.


Na aké športové aktivity budete hodinky používať?

V prvom rade si musíte uvedomiť, na čo chcete športové hodinky používať, či ich chcete nosiť stále 24/7 alebo len počas športovej aktivity, ako často ste ochotní ich nabíjať, ktoré funkcie by v nich nemali chýbať a ktoré by vás zase naopak mohli obťažovať. Kým pre niekoho sú športové hodinky obyčajné zariadenie, ktoré ukazuje čas a večer si na ňom skontrolujete aj počet krokov, prejdenú vzdialenosť a prípadne spálené kalórie, pre iného musia mať hodinky aj meranie tepu, GPS, meranie okysličenia krvi a ďalšie funkcie.


Odolné športové hodinky

Prvou a najdrahšou kategóriou sú odolné športové hodinky značiek ako G-Shock alebo Garmin. Ceny niektorých modelov sa bez problémov blížia k tisícke eur, no na oplátku dostanete naozaj univerzálne a odolné zariadenie. Nie je ničím neobvyklým, ak majú tieto hodinky aj barometer (na meranie nadmorskej výšky pre turistov a na určovanie počasia), GPS a mapy (opäť ocenia najmä turisti), ale aj zvýšenú odolnosť voči vode a prachu (napríklad pre potápačov) či solárne nabíjanie, vďaka čomu ich netreba nabíjať naozaj nikdy.


Smart hodinky

Smart hodinky má v ponuke v podstate každý výrobca mobilných telefónov. Len niečo málo cez 100 eur si dokážete zaobstarať naozaj kvalitné zariadenie, ktoré má štandardne meranie tepu, spánku, prejdenej vzdialenosti, no dá sa z neho napríklad aj telefonovať či čítať a odosielať SMS-ky alebo správy z chatovacích aplikácií. Nevýhodou však býva malá odolnosť proti poškodeniu.


Športový náramok

Športové náramky sú zväčša jednoduchšie a ponúkajú základné funkcie, ako je zobrazenie času, prejdených krokov a prípadne nejaké to meranie telesných funkcií či spálených kalórií. Ocenia ich najmä nadšenci fitness alebo milovníci behu, pretože bývajú naozaj odolné, cenovo dostupné, no aj po spárovaní s telefónom dokážu dáta len odosielať do nejakej fitness alebo health appky a nebudú vás obťažovať upozorneniami. 


Smart náramok

Smart náramky sú len akousi osekanou verziou smart hodiniek. Opäť bývajú menej odolné, dajú sa na nich spravidla prečítať nejaké tie správy a upozornenia z telefónu, no už menej často sa z nich dá telefonovať. V podstate všetky modely na trhu dokážu merať prejdenú vzdialenosť a nejakú tú športovú aktivitu. Výdrž batérie sa často pohybuje niekde na hranici jedného týždňa, čo odradí množstvo ľudí.


Krokomer

Ak patríte medzi milovníkov minimalizmu a nepotrebujete XY funkcií, ktoré by vás len rozptyľovali, za 5 eur sa dá ešte stále zohnať klasický krokomer. Batéria mu vydrží bez problémov aj rok. Ukáže vám počet krokov, aktuálny čas a dátum, prípadne nejaké tie spálené kalórie alebo prejdenú vzdialenosť. Vyzerá podobne ako tamagoči, takže sa dá nosiť vo vrecku, s klipom zavesiť za límec trička alebo ho jednoducho hodíte na kľúče. 


Komu stačí len telefón? 

Takmer všetky funkcie, ktoré ponúka priemerný smart náramok má dnes aj mobilný telefón (snáď okrem merania tepu). Ak nešportujete pravidelne a chcete si napríklad len zaznamenať raz za čas nejakú tú odbehnutú vzdialenosť alebo záznam z vašej plánovanej turistiky, ak máte vo vrecku mobil, stačí len nainštalovať ktorúkoľvek fitness aplikáciu, udeliť jej potrebné povolenia a hurá – máte všetko, čo potrebujete. Ak však nechávate telefón napríklad na nabíjačke, nikdy sa nedozviete, koľko krokov denne naozaj urobíte.