V dnešnej rýchlej dobe, v ktorej máme paradoxne k dispozícii stovky rôznych zlepšovákov prispôsobených na to, aby nám ušetrili čas, má drvivá väčšina ľudí problém nájsť si aspoň chvíľu denne na nejaké to cvičenie. Aj keď pár minút cvičenia denne nedokáže urobiť zázraky s vašou postavou, stále ide o skvelý spôsob, ako rozpumpovať srdce, prekrviť všetky končatiny a spáliť aspoň zopár desiatok kalórií. Ktoré cvičenie je zo všetkých najúčinnejšie a nebude vám trvať viac ako pár minút? Pripravili sme si pre vás až 6 takýchto cvičení, ktoré môžete navyše ľubovoľne kombinovať a nepotrebujete k nim žiadne, respektíve iba minimálne vybavenie.



Najlepšie cvičenie na doma

Najúčinnejšie cvičenie pre pálenie kalórií aj z pohľadu vedy je jednoznačne HIIT, teda high intensity interval training, v preklade vysoko intenzívne intervalové cvičenie. O HIIT sme na našom blogu už písali samostatný článok, v ktorom sa dočítate všetky detailné informácie o tom, ako si takýto tréning zostaviť. 


Odporové gumy

Malé elastické gumy (takzvané mini bands alebo expandery) kúpite v každom športovom obchode alebo hypermarkete za cenu jedného obedového menu. Dajú sa schovať aj do vrecka a so správnym návodom si pomocou nich bez problémov precvičíte celé telo od hlavy až po päty. Gumy na cvičenie sú vhodné aj pre deti, seniorov, či športovcov po úraze, keďže sa s nimi vykonávajú podobné cviky, ako s voľnými činkami, no s oveľa menším rizikom poranenia. Ak si na Youtube vyhľadáte heslo „mini bands workout“, nájdete tisícky názorných videí, ako s gumami cvičiť.


Kľuky, drepy, „brušáky“

Ak hľadáte naozaj minimalistický workout, ktorý môžete odcvičiť kedykoľvek a kdekoľvek, inšpirujte sa v armáde, respektíve v kalistenike. Jednoduché cviky s vlastnou váhou si určite pamätáte aj z hodín telesnej výchovy. Ak si spravíte 100 drepov, 100 kľukov a 100 „brušákov“, dôkladne rozhýbete celé telo. Pozor však na správnu techniku všetkých cvikov, aby ste si zbytočne neprivodili napríklad bolesti chrbta. Keď už sme spomenuli tú telesnú výchovu, skúste si opäť zaskákať aj na švihadle.


5-minútový beh

Bežať každý deň hodinu poklusom a nevidieť žiadne výsledky okrem boľavých kĺbov? Kdeže, takéto cvičenie je už dávno prežité. Stačí, ak si dáte 30 sekúnd šprint a následne 30 sekúnd chôdze. Takýchto kôl odcvičíte 5 a spálite veľké množstvo kalórií. Takáto technika má veľa spoločného už so spomínaným HIIT cvičením. Aby však bolo cvičenie účinné, musíte pri šprinte dať zo seba von naozaj všetko. Nezabudnite na kvalitnú bežeckú obuv.


Statické cviky

Rôzne variácie plank-u, ale aj podpor na rukách a na bradlách, vis na hrazde, či obyčajný mostík. Statické cviky sú často náročnejšie, ako tie dynamické (pri ktorých sa hýbeme) a pre nešportovca sa bude aj minúta v planku zdať ako hodina. Veľké množstvo náročných statických pozícií, pri ktorých vaše svaly dostanú naozaj zabrať, nájdete aj v Yoge. 


Malý kardio stroj

Posledné cvičenie vám zaberie trochu viac času, no môžete ho absolvovať večer pri obľúbenom filme alebo knihe. Mini stepper, ale dokonca aj skladací stacionárny bicykel sa zmestí pod posteľ aj do skrine, a tak vám ani v menšom byte nezaberie zbytočne veľa miesta. Pol hodina denne na stepperi alebo rotopede vám pomôže spáliť aj 300 kalórií, čo aj bez úpravy stravovania môže zabezpečiť stratu pol kila tuku týždenne.