Softshell – slovo, s ktorým sa už v živote stretol priamo alebo nepriamo naozaj každý. Sofsthell posledné desiatky rokov dominuje trhu so športovým oblečením a vybavením nielen svojimi vlastnosťami, ale aj priaznivou cenou. Čo to ten sofsthell vlastne je, prečo je taký obľúbený a aké sú k nemu alternatívy? 



Čo je softshell?

Názov sofsthell sa skladá z dvoch slov, soft a shell. Spodná vrstva, ktorá prichádza do kontaktu s funkčným oblečením alebo priamo pokožkou je soft – teda mäkká, a vrchná vrstva nesie označenie shell, teda škrupina. Vrchná vrstva nie je v skutočnosti tvrdá, no výborne odoláva vode, vetru a čiastočne aj mechanickému poškodeniu.  Nie je však softshell ako softshell, medzi jednotlivými značkami a produktmi sú diametrálne rozdiely. 


Zloženie softshellu

Vďaka svojmu zloženiu je softshell mimoriadne univerzálny materiál, ktorý sa dá nosiť v lete, v prechodnom období na jar a na jeseň, ale aj v zime. Má svoje očividné limity, no pre väčšinu športovcov, turistov, outdoorových dobrodruhov v našich podmienkach je softshell tou najlepšou voľbou pri výbere bundy, topánok či iného vybavenia. Spodná softshellová podšívka skvele izoluje teplo, vďaka čomu vás ani v chladnejšom počasí nezastaví tepelný diskomfort. Membrána je dostatočne paropriepustná na to, aby pomáhala odvádzať prebytočnú vlhkosť od pokožky smerom von a udržiavala vás tak v suchu. Vrchný materiál je vetruvzdorný a do určitej miery pri použití impregnačných prostriedkov dokonca aj nepremokavý. Sofsthell sa v drvivej väčšine prípadov vyrába z polyesteru. Alternatívou k sofsthellu je vyskladanie si jednotlivých vrstiev „po starom“, čo sa však môže predražiť a skomplikovať. Použiť tak môžete napríklad zateplenú fleecovú mikinu v kombinácii s vetrovkou a pláštenkou. Ak uprednostňujete skôr prírodné materiály, ktoré rozhodne majú oproti polyesteru svoje výhody, poobzerajte sa skôr po bavlnených vnútorných vrstvách a napríklad koženej bunde alebo topánkach. 


Vlastnosti a prednosti sofsthellu

Najväčšou prednosťou sofsthellu je jeho cenová dostupnosť. Za naozaj nízku cenu získate kus kvalitného športového oblečenia, ktorý vám v našich podmienkach poslúži takmer v každom ročnom období a počasí. Sofsthell sa môže pochváliť aj naozaj jednoduchou údržbou, čistiť alebo prať ho môžete jednoducho doma podľa odporúčania konkrétneho výrobcu. Nepotrebuje žiadne špeciálne zaobchádzanie či čistiace prostriedky, pri praní dodržiavajte hlavne maximálnu odporúčanú teplotu. V prípade, že si vyberiete sofsthell s takzvanou rip-stop úpravou vrchnej vrstvy, získate doslova nezničiteľný kúsok oblečenia, ktorý je takmer úplne oderuvzdorný a ripstop prešitie zabráni rozširovaniu prípadného prederavenia. V neposlednom rade je softshell naozaj mimoriadne ľahký a takmer nesaje vlhkosť.


Softshellové oblečenie

Pod softsthellovým oblečením si množstvo ľudí predstavuje v podstate len outdoorové bundy. Bežne sa však dajú kúpiť aj softshellové nohavice alebo obuv. V ponuke outdoorového oblečenia môžete nájsť aj sofsthellové rukavice, kapucne či čiapky. 


Softshellové vybavenie

Softshell sa používa aj pri výrobe vybavenia a tréningových pomôcok. Ničím výnimočným nie sú napríklad sofsthellové batohy, športové tašky, ľadvinky a iné podobné vybavenie na turistiku alebo prenos a uskladnenie športového vybavenia. Sofsthell sa používa aj na výrobu prepravných tašiek na techniku, napríklad na fotoaparáty či inú elektroniku, ktorú dokáže aj v teréne ochrániť pred vlhkosťou.